Nieuws

De nachtvlinderavond start om acht uur met feestverlichting

15-september-2023

Het was een gezellige avond met 35 deelnemers. Zij hebben o.a. de volgende bijzondere vlinders gezien: de gepluimde snuituil, de essengouduil en de vuursteenvlinder. En nog veel meer.

De nachtvlinderavond begint (foto Jaap Flipse 15-09-2023)

Hooidag 2e zaterdag van september.

02-september-2023

Dit filmpje van Evert geeft een leuke impressie van de Hooidag die in de ‘mist’ begon.

Hooien is leuk werk

23-augustus-2023
Hooien is leuk werk (23-08-2023 van Hans Schaap)

Groep 7 helpt met hooien

28-juni-2023

19 kinderen van groep 7 van de Koningin Wilhelminaschool kwam ons op woensdag 28 juli helpen met het hooien. Van te voren waren we met z’n 2-en in de klas van juf Demy geweest om een “korte les hooien” te geven. Dat was erg leuk.

Op woensdag was het dan zover, de groep kwam te voet naar de heemtuin. Het was het beste om de groep in twee-en te delen en van 2 veldjes in het hooiland het hooi af te voeren m.b.v. kruiwagen en berrie. Na een korte pauze konden we het restant afmaken. Er was zelfs nog tijd voor een korte rondleiding en een sprong op de hooiberg aan het Kale Jonkerpad. Als beloning voor dit alles hebben we met de kinderen en 6 begeleiders van de heemtuin en de juffen gesmuld van de pannenkoeken die Tineke gebakken had.

Warme open dag 2023

11-juni-2023

De open dag was erg gezellig met 50 – 70 mensen over de hele dag verdeeld. Op aanvraag werden er enkele rondleidingen over het heemtuin-terrein geregeld. Ook waren de imkers aanwezig met de bijenkraam en allerlei bijenproducten. Er werden vanuit een mobiele kraam gestekte plantjes verkocht. Voor kinderen was er een schaduwrijke werkplek gecreëerd.

Hierna nog een YouTube-film van Sjaak Witteveen van een deel van het optreden van de groep Fairy Queen.

De imker schept een bijenvolk

03-juni-2023

Op bijgaande foto’s is de imker aan het werk om een bijenvolk te scheppen dat op de boom zat.

Kabouters

20-april-2023

Op verschillende dagen in het voorjaar zijn er weer vele schoolgroepen naar de heemtuin gekomen voor educatieve lessen. Op bijgaande foto wordt de bast van een boom zichtbaar gemaakt op velletje.

Red het Groene Hart

22-februari-2023

Een paar maanden lang kon de petitie getekend worden “Red het Groene Hart”. Die stond in het teken van de campagne Red het Groene Hart van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland. De Heemtuin Goudse Hout stond achter deze campagne. In totaal hebben meer dan 4000 mensen getekend.

Immers Het Groene Hart is voor Zuid-Holland een zeldzaam en kostbaar landelijk gebied. Broodnodig voor rust, ruimte en weidse uitzichten in de drukste en dichtstbevolkste provincie van Nederland. Het is een plek waar mensen recreëren en weidevogels hun plek vinden in het boerenland. Maar ook de groene long die mensen zuurstof geeft in hun bestaan. Dit unieke Zuid-Hollandse landschap dreigt te verdwijnen.

Werk aan de elzenkade

04-februari-2023

Op de elzenkade worden de grote bomen geknot tot op ca. 1 meter vanaf de grond. Hier gaat één van de laatste elzen om.

Grote wilg ingekort

28-januari-2023

De Hollandse houthakkers hebben mooi werk verricht!

Sedert vele jaren stond er aan de westzijde van de heemtuin een enorme wilg. Een soort van ‘baken’ in de grienden. Omdat de boom langzaam maar zeker een beetje onveilig werd vanwege breukgevaar, is besloten om de boom fors in te korten. Nadat het werk, vanwege harde wind, een aantal malen werd uitgesteld is op zaterdag 28 januari dan toch de grote wilg ‘aangepakt’. De boom is nu op een veilige hoogte ingekort. Later in het seizoen gaat er nog een stuk vanaf, zodat de boom vervolgens m.b.v. een trap door de vrijwilligers kan worden geknot.

 

Terug

Print Friendly, PDF & Email