Nieuws

Red het Groene Hart – teken de petitie

22-februari-2023

We vragen aandacht voor de campagne Red het Groene Hart van de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland. Door het ondertekenen van de petitie kan iedereen zich uitspreken tegen het onnodig bouwen zonder regie in de groene ruimte. Het Groene Hart is nog steeds de moeite waard om beter te beschermen. De Heemtuin Goudse Hout staat hier achter en nodigt mensen uit om de petitie te ondertekenen.

Teken hier https://petities.nl/petitions/red-het-groene-hart-van-zuid-holland?locale=nl

Het Groene Hart is voor Zuid-Holland een zeldzaam en kostbaar landelijk gebied. Broodnodig voor rust, ruimte en weidse uitzichten in de drukste en dichtstbevolkste provincie van Nederland. Het is een plek waar mensen recreëren en weidevogels hun plek vinden in het boerenland. Maar ook de groene long die mensen zuurstof geeft in hun bestaan. Dit unieke Zuid-Hollandse landschap dreigt te verdwijnen. Help mee om te zorgen dat het niet verloren gaat!

Werk aan de elzenkade

04-februari-2023

Op de elzenkade worden de grote bomen geknot tot op ca. 1 meter vanaf de grond. Hier gaat één van de laatste elzen om.

Grote wilg ingekort

28-januari-2023

De Hollandse houthakkers hebben mooi werk verricht!

Sedert vele jaren stond er aan de westzijde van de heemtuin een enorme wilg. Een soort van ‘baken’ in de grienden. Omdat de boom langzaam maar zeker een beetje onveilig werd vanwege breukgevaar, is besloten om de boom fors in te korten. Nadat het werk, vanwege harde wind, een aantal malen werd uitgesteld is op zaterdag 28 januari dan toch de grote wilg ‘aangepakt’. De boom is nu op een veilige hoogte ingekort. Later in het seizoen gaat er nog een stuk vanaf, zodat de boom vervolgens m.b.v. een trap door de vrijwilligers kan worden geknot.

 

Start winterseizoen

05-november-2022

Met de Natuurwerkdag op zaterdag 5 november is volgens de traditie het winterseizoen op de heemtuin begonnen. Ruim 45 mensen hebben meegeholpen om wilgen te knotten, riet af te voeren en bollen te planten. We troffen het enorm met heel goed weer. Alle pauzes konden we buiten doorbrengen.

Hier werd gewerkt tijdens de natuurwerkdag

Hooidag droog, warm en veel hooi

03-september-2022

Tijdens de Hooidag op zaterdag 3 september is al het hooi van het land afgevoerd. Vele mensen hebben daarbij geholpen. Aan het eind van de middag lag een enorme vracht aan het Kale Jonkerpad.

De 1e berrie vol hooi
Het resultaat aan het Kale Jonkerpad

Nature Impact Day op de Heemtuin

27-augustus-2022

De Heemtuin heeft meegedaan aan de zogenaamde Nature Impact Day’s in de provincie Zuid-Holland. Bedoeld om jongeren te laten ervaren wat het werken in de natuur inhoudt en wat het belang ervan is.

Drukke nachtvlindernacht

01-juli-2022

Het was een geweldige editie van de Nachtvlindernacht op vrijdag 1 juli. Meer dan veertig belangstellenden en prachtig, rustig en droog nachtvlinderweer. Het koelde niet te sterk af en bij het al maar meer donker worden ging het helemaal los van de nachtvlinders.
Op de bomen die gesmeerd waren, werden flink wat nachtvlinders aangetroffen. Meerdere vlinders werden drinkend waargenomen. Onder andere werd een Zwart Weeskind op het smeer gezien. Daar zijn we altijd heel blij mee. Het witte laken dat gespannen was, was ook erg in trek. Erg blij waren we met de mooie Vliervlinder. Die hadden we op de Heemtuin nog niet eerder gezien.
Maar het hoogtepunt voor iedereen was wel het schitterende Groot Avondrood. Deze is familie van de pijlstaarten. Een prachtige grote vlinder. Hij heeft een schitterende kleurige combinatie van knalroze en lichtbruin. Hij liet zich prachtig bewonderen en fotograferen. Ook in de lichtval werden leuke soorten gezien. Het was een bijzonder geslaagde avond met wel 60 verschillende soorten nachtvlinders.

Groot avondrood, foto van Jaap van Dam 1 juli 2022

(Een aantal andere soorten die we gezien hebben: driehoekvlinder, huismoeder, kleine zomervlinder, koperuil, meldevlinder, roesje, splinterstreep, vuursteenvlinder, witte tijger)

Libellenexcursie 26 juni 2022

26-juni-2022

De libellenexcursie van zondag 26 juni onder leiding van Jaap van Dam was erg geslaagd. Het weer was vriendelijk met zonnige perioden, wolkenvelden, een lekkere temperatuur en niet al te veel wind. Met in totaal zo’n 12 mensen konden we diverse juffers en libellen spotten. De start was bij de wielerbaan in de Goudse Hout.
Bij de eerste sloot in de buurt van de wielerbaan zagen we al Lantaarntjes en Variabele Waterjuffers. Ook grotere libellen, waaronder een Vroege Glazenmaker en een Vuurlibel waren te zien. Maar we gingen verder kijken en al speurend voorbij de smultuin konden we in de sloot bij het krabbenscheer helaas nog geen Groene Glazenmaker zien. Voor deze vrij zeldzame libel die afhankelijk is van deze plant, is het nog een beetje te vroeg, want meestal worden de eerste exemplaren vanaf begin juli gezien.
Maar eenmaal aangekomen bij de Heemtuin werden we ook nog op vlinders getrakteerd. Diverse vlinders, waaronder Atalanta’s, Gehakkelde Aurelia’s, diverse witjes (Groot koolwitje, Klein Koolwitje en Klein Geaderd Witje) en een Boomblauwtje lieten zich zien.
In het hooiland en de grienden op de heemtuin werden nog leuke soorten libellen gespot. Vuurlibellen, Bloedrode Heidelibellen, Viervlekken, Vroege Glazenmakers, Gewone Oeverlibellen en ook nog een prachtige Grote Keizerlibel waren mooi te bewonderen. Op de bladeren van de gele pomp waren Kleine en Grote Roodoogjuffers aanwezig. Al met al een geslaagde middag, waarbij we veel hebben kunnen laten zien. Hieronder een aantal mooie foto’s van libellen gemaakt door Jaap van Dam (niet tijdens de excursie).

Egels losgelaten

04-juni-2022

Een drietal opgeknapte egels zijn op zaterdag 4 juni door medewerkers van de Dierenambulance in het stinsenbos losgelaten. Het zijn egels die eerder door deze mensen zijn opgehaald omdat ze een letsel hadden. Mooi werk.

Egel is weer thuis, foto Jaap Flipse, 4 juni 2022

Poolse bruid “gevlogen”

20-mei-2022

Op 8 mei troffen we het zwanennest leeg aan. 5 weken daarvoor begon de zwaan op 8 eieren te broeden.

                  “Poolse bruid” op het nest 

Terug

Print Friendly, PDF & Email