Nieuws

Drukke nachtvlindernacht

01-juli-2022

De Heemtuin heeft weer meegedaan aan de landelijke Nachtvlindernacht op vrijdag 1 juli. Het was een goed bezochte avond met meer dan 40 belangstellenden. Begin juli was het pas na half elf een beetje donker geworden, maar daarna gingen we los. Op het witte laken, de lichtval en de bomen met opgesmeerde “vlinderstroop” werden veel nachtvlinders gezien. Ook had iemand een eigen mobiele “led-lichtval” meegenomen met weer nieuwe mogelijkheden.

Foto Jaap Flipse 1 juli 2022

Libellenexcursie 26 juni 2022

26-juni-2022

De libellenexcursie van zondag 26 juni onder leiding van Jaap van Dam was erg geslaagd. Het weer was vriendelijk met zonnige perioden, wolkenvelden, een lekkere temperatuur en niet al te veel wind. Met in totaal zo’n 12 mensen konden we diverse juffers en libellen spotten. De start was bij de wielerbaan in de Goudse Hout.
Bij de eerste sloot in de buurt van de wielerbaan zagen we al Lantaarntjes en Variabele Waterjuffers. Ook grotere libellen, waaronder een Vroege Glazenmaker en een Vuurlibel waren te zien. Maar we gingen verder kijken en al speurend voorbij de smultuin konden we in de sloot bij het krabbenscheer helaas nog geen Groene Glazenmaker zien. Voor deze vrij zeldzame libel die afhankelijk is van deze plant, is het nog een beetje te vroeg, want meestal worden de eerste exemplaren vanaf begin juli gezien.
Maar eenmaal aangekomen bij de Heemtuin werden we ook nog op vlinders getrakteerd. Diverse vlinders, waaronder Atalanta’s, Gehakkelde Aurelia’s, diverse witjes (Groot koolwitje, Klein Koolwitje en Klein Geaderd Witje) en een Boomblauwtje lieten zich zien.
In het hooiland en de grienden op de heemtuin werden nog leuke soorten libellen gespot. Vuurlibellen, Bloedrode Heidelibellen, Viervlekken, Vroege Glazenmakers, Gewone Oeverlibellen en ook nog een prachtige Grote Keizerlibel waren mooi te bewonderen. Op de bladeren van de gele pomp waren Kleine en Grote Roodoogjuffers aanwezig. Al met al een geslaagde middag, waarbij we veel hebben kunnen laten zien. Hieronder een aantal mooie foto’s van libellen gemaakt door Jaap van Dam (niet tijdens de excursie).

Egels losgelaten

04-juni-2022

Een drietal opgeknapte egels zijn op zaterdag 4 juni door medewerkers van de Dierenambulance in het stinsenbos losgelaten. Het zijn egels die eerder door deze mensen zijn opgehaald omdat ze een letsel hadden. Mooi werk.

Egel is weer thuis, foto Jaap Flipse, 4 juni 2022

Poolse bruid “gevlogen”

20-mei-2022

Op 8 mei troffen we het zwanennest leeg aan. 5 weken daarvoor begon de zwaan op 8 eieren te broeden.

                  “Poolse bruid” op het nest 

Eikapsels van ringslangen gevonden

19-maart-2022

Bij het afgraven van de broeihoop voor ringslangen zijn eikapsels meer dan honderd eieren van ringslangen gevonden. De komende tijd wordt verder gegaan met het afgraven en vervolgens opzetten van een nieuwe broeihoop.

Eikapsels van ringslangeieren (foto Jos van de Vondervoort, 19 maart 2022)

Laatste els ‘omgelegd’.

12-maart-2022

Op de elzenkade is de laatste grote els omgezaagd. Bij uitzondering hebben we hier gebruik gemaakt van een kettingzaag. Vrijwel alles doen we op de heemtuin met de hand. Zie verder het filmpje van Joke van den Broek.

Vogelhuisjes timmeren

16-februari-2022

Gelukkig kon het weer. Zeven kinderen hebben met hulp van (groot)ouders en vrijwilligers van de heemtuin een buitenschoolse les “vogels” gehad. Gewapend met de verrekijker en zoekkaarten hebben we zilverreigers, aalscholvers, grauwe ganzen, knobbelzwanen, wilde eenden, smienten, scholeksters en futen gezien. En … de cetti’s zanger gehoord in het riet. Daarna hebben de kinderen vogelhuisjes in elkaar geschroefd en getimmerd. Mooi werk.

Het huisje van Tim staat er ook bij (foto Jaap Flipse, 16-02-2022)

De paden in de heemtuin worden weer opgehoogd

12-februari-2022

Nadat de hakselaar met de wilgentakken z’n werk heeft gedaan, kunnen de paden in de grienden en van de houtkades worden opgehoogd met houtsnippers.

Paden ophogen met houtsnippers (foto Sjaak Witteveen-12 februari 2022)

Afvoeren wilgentakken over de vlonder

15-januari-2022

Op zaterdag 15 januari was het een heel drukke werkdag. Met 20 vrijwilligers hebben we veel wilgentakken met behulp van de vlonder over de sloot gebracht. Dit in afwachting van de hakselaar binnenkort.

Winterwerk m.b.v. de vlonder (Jaap Flipse, 15-01-2022)

Winter in december 2021

22-december-2021

In december heeft Joke van den Broek enkele mooie winterfoto’s gemaakt.

Terug

Print Friendly, PDF & Email